• Bulancak booked.net
    +28°C

Haberler & Duyurular

Sel ve Heyelan Felaketi

  • 31.08.2020
  • Bulancak

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 26.08.2020 tarih ve 34221550-045.99- 7251 sayılı yazısı.

 

Giresun'da meydana gelen sel ve heyelan felaketi nedeniyle ilinizde faaliyet gösteren üyelerimiz ile sizlerden gelen talepler kamu kurum ve kuruluşlarına iletilmiştir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın 24.08.2020 tarihinde Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında konuya ilişkin alınan tedbirler aşağıda sunulmaktadır.

- Vatandaşların yükünü daha da hafifletmek amacıyla, Giresun'daki vergi mükellefleri, 22 Ağustos 2020'den 30 Kasım 2020 tarihine kadar mücbir sebep hali kapsamına alınmıştır.

 

- Bu tarihler arasında verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin süresi 15 Aralık 2020'ye, yine bu bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi de 31 Aralık 2020'ye kadar uzatılmıştır.

- 22 Ağustos tarihi öncesinde tahakkuk etmiş olup vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan ya da resen veya idarece tarh edilen her türlü vergi, ceza, geçici veya gecikme faizinin ödeme süreleri de 31 Aralık 2020'ye ertelenmiştir.

- Sigortalıların mücbir sebep dönemine ilişkin prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirilmesinin zorunlu olması durumunda, bu beyannamelerin vergi kesintilerine ilişkin kısmının beyan ve süreleri de uzatılmıştır.

 

- 2020 yılı 3'üncü geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamelerinin alınmaması kararlaştırılmıştır.

- Mücbir sebep hali kapsamındaki amme borçlularından 29 Ocak 2021 tarihine kadar başvuruda bulunanların, her türlü amme alacakları faizsiz bir şekilde 24 ay süreyle ertelenmiştir.

- Giresun'daki faal mükelleflerin vergi daireleri ile mal müdürlüklerine olan borçlarına da tecil ve taksit imkânı getirilmiştir.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada, Giresun'da SGK prim ödeme süresi 31 Aralık'a, SGK'ya verilecek prim belgelerinin süresi de 15 Aralık'a ertelendiği bildirilmiştir.

Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği (TBB)''nin "Giresun'da Sel Felaketinden Etkilenen Banka Müşterilerine Yönelik Alınan Yönetim Kurulu Kararı"na İlişkin yazılı olarak yapılan kamuoyu duyurusunda; felaketin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme imkânları olumsuz etkilenen banka müşterilerinin bankalara olan borçlarının ödenmesinde, ertelenmesinde ve/veya kendilerine finansman olanakları sağlanmasında gerekli kolaylıkların gösterilmesi hususunda TBB Üyelerine tavsiyede bulunulmasına; mücbir halin yaşandığı mahalde ikâmetgahı/işyeri adresi veya şubede hesabı bulunan müşterilerin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerinin, Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için Risk Merkezi Üyelerinin bilgilendirilmesine karar verildiği bildirilmiştir.

 

Üyelerimize duyurulur.